Kişilik Haklarının İhlali Sebebiyle Erişimin Engellenmesi
İnternet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usuller 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da (“5651 sayılı Kanun”) düzenlenmektedir.
Kişilik hakları, özel hukukta kişinin doğumuyla birlikte kazandığı ve üzerine kişisel gelişimiyle birlikte her geçen gün yeni değerler kattığı kişiliğinin, maddi ve manevi bütünlüğünün, yeri geldiğinde isminin, mesleki kariyerinin, ailesinin ve hatta sosyal çevresinin üzerinde biriktirdiği, kısacası kendini gerçekleştirme yolunda elde ettiği tüm maddi ve manevi bütünlüğü üzerinde elde ettiği beşeri kazanımlarının ve zaman içinde değişen/genişleyen menfaatlerinin hukuk düzeni tarafından koruma altına alınan yönüdür.[1] Kişilik hakları mutlak haktır ve herkese karşı ileri sürülebilirler.
5651 sayılı Kanunun 9. maddesinde, İnternet ortamında yapılan yayındaki içerik dolayısıyla hakları ihlal edilen kişilere içeriğin yayından çıkarılmasını talep etme hakkı düzenlenmiştir. Bir kimsenin kişilik haklarını ihlal eder nitelikte haber, yorum, resim, video vb. içeriklerin İnternet’te paylaşılması halinde, kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar söz konusu içeriğin kaldırılmasını veya erişimin engellenmesini;
- içerik sağlayıcısına ulaşarak içerik sağlayıcısından,
- içerik sağlayıcısına ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile yer sağlayıcısından,
- doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak talep edebilir.
Yer sağlayıcısı, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişilerdir. Bir diğer deyişle, kişilik hakkının ihlal edildiği içeriği barındıran internet ortamlarıdır. Buna örnek olarak Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Ekşi Sözlük, X Haber Sitesi gibi siteler verilebilir. İçerik sağlayıcısı ise, internet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir. Yani, yer sağlayıcısında ilgili içeriğim yer almasını sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir. Örneğin, yukarıda sayılan yer sağlayıcılarına üye olarak içerik paylaşan hesaplar, haber sitelerinde yayınlanması için haber üretip yer sağlayıcıya ileten gerçek veya tüzel kişiler gibi.
5651 sayılı Kanun, doğrudan içerik veya yer sağlayıcılara başvurma imkanı verdiği gibi, bu imkanlardan bağımsız olarak Sulh Ceza Hakimliklerine de başvurarak, kişilik haklarını zedeleyen içeriğin kaldırılması veya söz konusu içeriğe erişimin engellenmesi talep edilebilir. Sulh Ceza Hakimliklerine yapılan başvurular en geç 24 saat içinde duruşma yapılmaksızın karara bağlanır ve verilecek erişimin engellenmesi kararı ile kişilik haklarını ihlal eden içerik ile ilgili erişimin engellenmesi kararı verilir. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (“Birlik”) gönderilir. Birlik, erişim sağlayıcıya kendisine gönderilen erişimin engellenmesi kararını gönderir gereği en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararını yerine getirmeyen sorumlu kişi, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. İçeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi kararına karşı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
[1] Yargıtay 19. CD., E. 2017/710, K. 2017/4575, T. 15/05/2017
Alanya Avukat, Alanya Hukuk Bürosu, Alanya İcra Avukatı,Alanya Ceza Avukatı, Alanya Boşanma Avukatı,Alanya Yabancılar ve Vatandaşlık Avukatı,Alanya Gayrımenkul Avukatı,Alanya Hukuk, Alanya Kira Hukuku,Alanya İkamet İzni Danışmanlık, Alanya Gayrimenkul Danışmanı Avukat-Alanya Aile Avukatı
Benzer İçeriklerimize Göz Atın:
- İşten Çıkarma Davaları: Süreç, Haklar ve Yasal Yöntemler
- Mirasta Temel Kurallar ve Uygulama Örnekleri
- Aile Hukukunda Çocuk ve Velayet
- Boşanma Süreçleri ve Üner Hukuk ile Çözüm Yöntemleri
- Miras Hukuku
- Alanya Boşanma Avukatları: Hukuki Destek ve Danışmanlık Hizmetleri
- Alanya Ceza Hukuku
- Türkiye’de Yabancıların Gayrimenkul Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler
- Türkiye’de Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
- Maddi Manevi Tazminat Davası
- Riskli Yapılarda Kentsel Dönüşüm Süreci
- Ortaklığın Giderilmesi Davası
- Trafik Kazalarında Maddi Manevi Tazminat
- Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
- Mirasçılar Murisin Vergi Borçları ve Para Cezalarından Sorumlu Mu?
- Kısa Dönem İkamet İzni Şartları
- Aile İkamet İzni
- İkamet Yolu İle Türk Vatandaşlığı Sık Sorulan Sorular
- İkamet Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nedir?
- Yabancılar Avukatı Neler Yapar?
- Yabancılar Hukuku Nedir
- Boşanmada Hangi Telefon Kayıtları İstenebilir? (HTS Raporu Nedir?)
- Boşanmada Gizli Çekilen Video ya da Fotoğraflar Delil Olarak Kullanılabilir Mi?
- Boşanma Davasında Ses Kayıtları
- Boşanma Davasında Deliller
- Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
- Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir
- Alanya Ceza Hukuku Avukatı
- Kira Artış Oranlarında Yeni Düzenleme
- Yabancılar ve Vatandaşlık Avukatı