Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Kiracı çıkarma uygulamada karşılaşılan önemli bir problemdir. Hem kiracı hem de kiraya veren açısından önem arzeden sonuçlar doğurur. Hukuki prosedürün düzgün işletilmesi de aynı öneme sahiptir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu genel yapısı itibariyle kiracıyı koruyan bir yaklaşım göstermiştir. Ancak kiraya veren kişiye de belirli durumlarda kiracının tahliyesi imkanı tanımıştır.
Bir kira sözleşmesinin belirli bir süre için yapılması o taşınmazın kira süresi sonunda geri verileceği anlamına gelmez. Yukarıda belirttiğimiz üzere kanun kiracıyı koruyan bir yaklaşım sergileyerek sürenin sonunda sözleşmeyi sonlandırma hakkını kiracıya vermiştir. Kiracı kira bedelini ödediği müddetçe kiralanan taşınmazı kullanmaya devam edebilir. Kiraya verene bu hak tanınmamıştır.
Bunun tek istisnası tahliye taahhütnamesi almaktır. Kiracı sürenin sonunda veya başka bir tarihte konutu veya işyerini terk edeceğini şartlarına uyarak bir tahliye taahhütnamesi ile beyan ederse kiraya veren o tarihte kiracıyı çıkarabilir.
Kiracı tahliyesi için birçok yol söz konusudur. Yazılı tahliye taahhütnamesi bunlardan birisidir. Tahliye taahhütnamesi kiracının belirli bir tarihte kiralanan taşınmazı terkedeceğine ilişkin beyanıdır. Bu beyan Yargıtay kararları ve kanun çerçevesinde ortaya çıkan sıkı şekil şartlarına bağlıdır. TBK m. 352 düzenlemesi kiracı tahliyesi yollarından tahliye taahhütnamesi imkanına kısaca değinmiştir.
Bu yazımızın konusunu, kiracı çıkarma yollarından yalnızca tahliye taahhütnamesi imkanı oluşturmaktadır. Tahliye taahhütnamesi ile ilgili uygulamada karşılaştığımız soruları cevaplamaya ve diğer önemli ayrıntıları aşağıda anlatmaya gayret ettik.
Konunun karmaşıklığı ve önemine binaen yazının tamamının sırasına uygun şekilde okunmasında yarar vardır. Diğer kiralanan taşınmazın tahliyesi prosedürleri hakkında bilgi edinmek için kiracı tahliyesi yollarının tamamını genel olarak anlattığımız “kiracı tahliye davası” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Tahliye taahhütnamesi kişiye tek başına kiracı çıkarma imkanı tanımaz. Kiracının tahliyesini sağlamaya yönelik hukuki imkanları kullanma hakkı tanır. TBK m.352 düzenlemesi elinde geçerli bir tahliye taahhütnamesi bulunan kişiye iki imkan tanımaktadır;
- Bunlardan birincisi dava açmak suretiyle kiracı çıkarmadır. Bu davanın adı tahliye davasıdır. Kanunda belirtildiği üzere bu dava, tahliye taahhütnamesinde kiracının taşınmazı boşaltmak için beyan ettiği tarihten başlayarak mutlaka bir aylık süre içerisinde açılmalıdır.
- Diğer imkan icraya başvurmaktır. İcra dairesi kanalıyla tahliye taahhütnamesine dayanılarak kiracının tahliyesi sağlanır.
Her iki süreç de teknik hukuki bilgiye dayanır. Bu nedenle ilgili süreçlerin bir avukatın hukuki yardımı eşliğinde sürdürülmesinde her zaman yarar bulunur. Hatta bir tahliye taahhütnamesi hazırlanırken bile hukuki destek almak olası problemlerin önüne geçer. Bu süreçte yapılacak hatalı yahut ihmali bir işlem burada anlattığımız hızlı ve etkin kiracı tahliyesi imkanından kişiyi mahrum bırakabilir.
Tahliye Taahhütnamesi ile Tahliye Ne Kadar Sürer?
Tahliye taahhüdüne dayanan bir tahliye davası genellikle uzun sürmemektedir. Ancak buna rağmen bu soruya net cevap vermek güçtür. Çünkü bazı durumlarda taahhütnamenin geçerliliğine veya taraflara ilişkin bekletici mesele yapılacak durumlar yahut başkaca araştırmalar gerekebilmektedir.
Bununla beraber hatalı yahut ihmali işlemler de süreci uzatabilir. Tüm bunların yanında mahkemenin iş yükü ve yoğunluğu sürecin uzamasına etki etmektedir. Ayrıca icra takibi ve tahliye davası prosedürlerinin avukat desteği ile sürdürülmesi hız bakımından önem taşır.
Türkiye'de yaşayabileceğiniz her türlü hukuki sorunun çözümü için Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. 0534 935 07 07
Alanya Avukat, Alanya Hukuk Bürosu, Alanya Gayrimenkul Avukatı, Alanya Boşanma Avukatı, Alanya Aile Avukatı, Alanya Hukuk ve Danışmanlık, Alanya İkamet Başvurusu, Alanya Yabancılar Hukuku Avukatı, Alanya Vatandaşlık Avukatı, Alanya Vatandaşlık Başvurusu, Alanya Ceza Avukatı,Alanya Miras Hukuku Avukatı, Alanya İcra Avukatı,Alanya İş Hukuku Avukatı, Alanya İşçi Avukatı,Alanya Kira Hukuku Avukatı
Benzer İçeriklerimize Göz Atın:
- İşten Çıkarma Davaları: Süreç, Haklar ve Yasal Yöntemler
- Mirasta Temel Kurallar ve Uygulama Örnekleri
- Aile Hukukunda Çocuk ve Velayet
- Boşanma Süreçleri ve Üner Hukuk ile Çözüm Yöntemleri
- Miras Hukuku
- Alanya Boşanma Avukatları: Hukuki Destek ve Danışmanlık Hizmetleri
- Alanya Ceza Hukuku
- Türkiye’de Yabancıların Gayrimenkul Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler
- Türkiye’de Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
- Maddi Manevi Tazminat Davası
- Riskli Yapılarda Kentsel Dönüşüm Süreci
- Ortaklığın Giderilmesi Davası
- Trafik Kazalarında Maddi Manevi Tazminat
- Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
- Mirasçılar Murisin Vergi Borçları ve Para Cezalarından Sorumlu Mu?
- Kısa Dönem İkamet İzni Şartları
- Aile İkamet İzni
- İkamet Yolu İle Türk Vatandaşlığı Sık Sorulan Sorular
- İkamet Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nedir?
- Yabancılar Avukatı Neler Yapar?
- Yabancılar Hukuku Nedir
- Boşanmada Hangi Telefon Kayıtları İstenebilir? (HTS Raporu Nedir?)
- Boşanmada Gizli Çekilen Video ya da Fotoğraflar Delil Olarak Kullanılabilir Mi?
- Boşanma Davasında Ses Kayıtları
- Boşanma Davasında Deliller
- Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
- Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir
- Alanya Ceza Hukuku Avukatı
- Kira Artış Oranlarında Yeni Düzenleme
- Yabancılar ve Vatandaşlık Avukatı