İŞE İADE DAVASI ALANYA
İşe iade davası işçi ve işveren arasında ki büyük tartışmalardan biri haline geldi. Kanunen iş akdinin nasıl sonlandırılması gerektiği, iş akdini sonlandıran işveren ve işçinin hangi durumlarda haklı olacağı, işe iade davasının hangi koşullarda açılabileceğini, işe iade davasının ne kadar süreceğini merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz…
İş kanununa baktığımızda işçi için sağlanan iş güvencesi kesin ve sınırsız değildir. Kanunen işçi eğer çalışmak istemiyorsa iş veren emir veremez. Zorlar fakat mecbur yapması beklenemez. İş veren işçi ile çalışmak istemiyorsa, işine son vererek iş akdini yerine getirmesi gerekir. Fakat kanun her daim işçiyi korur.
İşe İade Davası Nedir?
İş Kanunun’nda 18.- 19.- 20.- 21.- 22. -29. Maddelerine bakıldığında işverenin hangi durumlarda işçinin işini sona verebileceğine değinir. Bu sebepten dolayı işe iade davası iş akdi geçerli bir sebep olmadan fesih eden kişinin mağdur kalmaması için adına açılacak dava türünü belirler. İşten çıkarılan kişi işe iade davası şartlarını yerine getirdikten sonra iş verene dava açabiliyor.
İşe iade davasını açabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi mecburidir. Davanın ne kadar sürede açılacağı, işe iade davasının kimler tarafından açılabileceği, kimler işe iade davası açamaz gibi konular ise 4857 sayılı iş kanunu içerisinde yer alır.
İşe İade Davası Ne Kadar Sürer
İşçi haklarının korunması için kanunların işe iade davasının ne kadar sürede biteceği hakkında süre belirtmektedir. Bu hükme göre işe geri dönmek için açılan işe iade davası, 2 ay içerisinde sonuçlanması gerektiği belirtilmiştir. Bununla birlikte temyizi ise 1 ayda kesin tamamlanması gerekir. Fakat uygulamaya bakıldığında bu sürece uymak pek mümkün olmuyor. Gerek davaların yoğunluğundan, dilekçe safhasının uzun oluşundan, araştırma aşamasının uzun olması nedeniyle belirtilen süreç içerisinde işe iade davasının sonuçlanması mümkün olmuyor. İşe iade davasına genel olarak iş mahkemeleri bakmakta olup, işverenin veya iş yerinin kayıtlı olduğu mahkeme tarafından açılması gerekir. Kırsal kesimlerde iş mahkemelerine ulaşması kolay olmadığından Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından açılır.
Benzer İçeriklerimize Göz Atın:
- İşten Çıkarma Davaları: Süreç, Haklar ve Yasal Yöntemler
- Mirasta Temel Kurallar ve Uygulama Örnekleri
- Aile Hukukunda Çocuk ve Velayet
- Boşanma Süreçleri ve Üner Hukuk ile Çözüm Yöntemleri
- Miras Hukuku
- Alanya Boşanma Avukatları: Hukuki Destek ve Danışmanlık Hizmetleri
- Alanya Ceza Hukuku
- Türkiye’de Yabancıların Gayrimenkul Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler
- Türkiye’de Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
- Maddi Manevi Tazminat Davası
- Riskli Yapılarda Kentsel Dönüşüm Süreci
- Ortaklığın Giderilmesi Davası
- Trafik Kazalarında Maddi Manevi Tazminat
- Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
- Mirasçılar Murisin Vergi Borçları ve Para Cezalarından Sorumlu Mu?
- Kısa Dönem İkamet İzni Şartları
- Aile İkamet İzni
- İkamet Yolu İle Türk Vatandaşlığı Sık Sorulan Sorular
- İkamet Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nedir?
- Yabancılar Avukatı Neler Yapar?
- Yabancılar Hukuku Nedir
- Boşanmada Hangi Telefon Kayıtları İstenebilir? (HTS Raporu Nedir?)
- Boşanmada Gizli Çekilen Video ya da Fotoğraflar Delil Olarak Kullanılabilir Mi?
- Boşanma Davasında Ses Kayıtları
- Boşanma Davasında Deliller
- Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
- Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir
- Alanya Ceza Hukuku Avukatı
- Kira Artış Oranlarında Yeni Düzenleme
- Yabancılar ve Vatandaşlık Avukatı